top of page

Tegnestue vokser trods Corona pandemiens udfordringer med hjemmekontorer  

 

Det buldrer afsted hos den landsdækkende tegnestue, selvom 89 pct. af medarbejderne arbejder hjemmefra og der ikke kan holdes mange møder mellem ansatte og med kunder.  


Af Marianne Ibler

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                        Lokalerne er tomme det meste af tiden, men alligevel vokser bundlinjen hos ERIK Arkitekter Foto: Marianne Ibler

 

 

Der er tomt på kontoret og det er svært ikke at kunne mødes omkring projekterne. Alligevel mangler arbejdsopgaverne ikke og ERIK arkitekter har god vind i sejlene.


Tegnestuen styrer nemlig lige gennem Corona-krisen med dens udfordringer og masser af offentlige projekter.

Selvom det måske kan virke paradoksalt i denne uforudsigelige tid, er det ikke helt uforståeligt ifølge den seneste brancheundersøgelse, der er lavet af Dansk Arkitektpanel. Karsten Østergaard Larsen, Markedsdirektør hos Cembrit, der producerer byggematerialer og årligt laver Dansk Arkitekturpanels spørgeskema undersøgelser af konjunkturer og udfordringer i byggebranchen, forventer, at offentlige projekter vil stige med op mod 10 milliarder kroner i 2021.

 

Gang i almennyttige bygninger

Bo Jeppesen, arkitekt og en af ERIK arkitekters 9 partnere, fortæller da også, at 90 pct. af omsætningen skyldes arbejde med almennyttige bygninger, renoveringer og nybyggeri af for eksempel sundhedsbyggeri, ældreboliger, plejehjem, rækkehuse og lejlighedsbebyggelser men også erhvervsbyggeri.

 

At bundlinjen vokser på grund af de almennyttige bygninger, bekræf-ter virksomhedens administrerende direktør og partner Sine Juul Praastrup:

 

”Vores omsætning vækster med 25 pct. for tiden. Det skyldes, at staten har sat mange boligprojekter i gang for at stimulere markedet og få gang i økonomien. Og der er et stigende behov for eksempelvis plejeboliger og ungdomsboliger eller almindelige familieboliger. Den slags opgaver er vi traditionelt gode til.” 

 

Omstillingsparat virksomhed i vækst

Den type opgaver kræver almindeligvis, at tegnestuer har ekspertise til, og erfaring med, at lave almene boliger, samt at de har nok ansatte. Det gælder ikke for alle.

 

Bo Jeppesen fortæller, at de i forhold til andre klarer sig ualmindeligt godt i branchen, trods pandemiens udfordringer, hvor mange, især små arkitekttegnestuer, har det svært i denne tid.

 

En af grundene til deres succes er også, at de har været gode til at tilpasse sig de ændringer, der fulgte med Corona pandemien, fortæller Bo Jeppesen. Tegnestuen har været omstillingsparat i forhold til ansatte og dét både før og under pandemien, hvor der løbende er ansat nye medarbejdere:

 

”Vi fungerer, fordi vi har en vækststrategi. Hver gang vi vokser, har vi fået nyt blod. Nye ansatte og partnere. Vi er i transformation og i proces. Det er også en grund til, at vi klarer os,” forklarer Bo Jeppesen.

 

Bagsiden af medaljen

Selvom opgaverne er i fuld gang, har medaljen sine bagsider, når man er i den kreative branche:

 

”Socialt har vi det ad H til. Jeg savner det sociale. I København plejer vi at være cirka 65 medarbejdere, men nu er vi kun 6-7 på kontoret,” fortæller Bo Jeppesen. 

 

For at løse de mange arbejdsopgaver og for at få en smule socialt liv, har tegnestuen opfundet et system, så medarbejderne ikke arbejder på hjemmekontor alle ugens dage. 

De 65 ansatte i København er delt op i 4 hold, der møder ind på arbejdet en gang ugentligt. Resten af tiden er de hjemme.

 

Systemet fungerer, så arbejdsopgaverne kan løses, men det er ikke uden ulemper. Det er nemlig svært at arbejde kreativt som arkitekt, når man ikke sidder fysisk sammen. Der mangler den faglige og umiddelbare sparring, som er nødvendig i en skabende proces, når man laver arkitektur, lyder det videre fra Bo Jeppesen.

 

Det vigtige krydderi mangler 

Også i forhold til salg og kommunikation med samarbejdspartnere og kunder er det kompliceret og her savner han også de almindelige fysiske møder:

 

” Når jeg tegner og præsenterer et hus for en kunde, så har hun jo nogle reaktioner, som vi plejer at kunne aflæse. Alle de små signaler kan vi ikke opfange på Teams eller Skype. Der mangler ligesom et krydderi, så det er meget kompliceret,” siger Bo Jeppesen.

 

Hårdt arbejde og de mange hjemmekontorer har dog på den anden side alligevel givet pote. ERIK arkitekter formåede sidste år at køre 1000 projektsager, hvilket betød at 10 pct. af projektsagerne blev til, eller bliver til, 100 konkrete bygninger rundt omkring i Danmark. 
 

ERIK arkitekter post corona

Trods Corona pandemiens udfordringer lige nu viser det sig altså, at medarbejderne og opgaverne sagtens kan holde gang i hjulene og bidrage til vækst, med det som de, ifølge dem selv har forkærlighed for, at skabe gode, almene boliger.

 

Og fremtiden ser da tilsyneladende også lys ud på kontoret. Sine Juul Praastrup har en klart positiv forventning til ERIK arkitekters prognose efter Corona:

 

”Forventningen er, at både dispensationen af anlægsloftet i kommunerne samt fremskyndelsen og frigivelsen af flere af Landsbyggefonens midler får en effekt de næste år og vil være med til at holde gang i byggeriet generelt og naturligvis det almene område,” som hun forklarer.

 

                                                     Se og lyt her i video interview med Bo Jeppesen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FAKTA

ERIK arkitekter er en landsdækkende arkitektvirksomhed med 165 ansatte fordelt på kontorer i København, Aarhus, Viborg, Aalborg og Odense. Virksomheden er en blanding af opkøbte tegnestuer. 

 

Tegnestuen har eksisteret i 80 år med rødder i blandt andet den københavnske tegnestue ERIK Møller arkitekter og i den tidligere tegnestue KPF arkitekter i Viborg. 

 

ERIK tegnestue febr.21, Artikel.jpg
bottom of page